Rentals

Gdje ići po lošem vremenu u Istri

16 lipnja, 2024.

Istra je prekrasna regija poznata po svojoj obali, plažama i sunčanim danima. Ali što ako pada kiša? Ne brinite! Istra nudi brojne zanimljive atrakcije koje su idealne za posjetiti i po lošem vremenu. Evo nekoliko prijedloga:

Jama Baredine, Poreč

Jama Baredine u blizini Poreča nudi fascinantan uvid u podzemlje Istre. Tijekom 40-minutnog vođenog obilaska možete vidjeti prekrasne stalaktite i stalagmite, podzemna jezera i jedinstvene oblike koje je priroda stvarala tijekom tisućljeća. Špilja je pogodna za posjetitelje svih dobnih skupina, a posebna je atrakcija endemska vrsta čovječe ribice (Proteus anguinus).

Rudnik Raša

Raša je poznata po svojoj rudarskoj prošlosti. Rudnik u Raši nudi jedinstvenu priliku da istražite podzemne tunele i saznate više o životu rudara. Muzej rudarstva nudi interaktivne izložbe, originalnu rudarsku opremu i multimedijske prezentacije koje će vas vratiti u prošlost i doživjeti težak život rudara.

Narodni muzej Labin

Narodni muzej Labin smješten je u baroknoj palači Battiala Lazzarini u starom gradu Labinu. Muzej nudi bogatu zbirku povijesnih, etnografskih i arheoloških artefakata koji prikazuju bogatu povijest Labina i okolice. Posebno je zanimljiva rekonstrukcija rudničkog tunela koja daje uvid u rudarsku prošlost ovog kraja.

Muzej maslinovog ulja, Pula

Maslinovo ulje neizostavni je dio istarske kulture i gastronomije. U Muzeju istarskog maslinovog ulja saznat ćete sve o proizvodnji ovog tekućeg zlata, od antičkih vremena do modernih tehnika. Muzej nudi degustacije različitih vrsta maslinovog ulja – savršena prilika da naučite prepoznati kvalitetno ulje i uživate u njegovom okusu.


Loše vrijeme ne znači da morate ostati zatvoreni u kući za odmor ili hotelu. Istra nudi brojne zanimljive i poučne sadržaje koji će vas zabaviti i za kišnih dana. Istra ima za svakoga ponešto za ponuditi, od podzemnih špilja i rudnika do muzeja i akvarija. Istražite i uživajte u bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini Istre bez obzira na vremenske prilike!

Rentals

Narodni muzej Labin: Rudarska baština

15 lipnja, 2024.

Narodni muzej Labin, smješten u baroknoj palači Battiala-Lazzarini, jedan je od najoriginalnijih muzeja u Hrvatskoj. Ovaj muzej oživljava bogatu rudarsku povijest Labina kroz fascinantnu rekonstrukciju rudarskog ambijenta u njegovim podrumima. Također istražuje različite aspekte lokalne povijesti i poznate ličnosti poput Josipa Belušića, izumitelja prvog električnog brzinomjera.

Istraživanje dubina: Putovanje rudarskom baštinom Istre

Jedan od najimpresivnijih dijelova muzeja su njegovi podrumi. Posjetitelji mogu proputovati vremenskim tunelom rudarske povijesti Istre. Fascinantna rekonstrukcija rudarskog ambijenta u tunelu od 150 metara pruža autentičan doživljaj života i rada labinskih rudara kroz stoljeća. Ovo iskustvo ne samo da oživljava sjećanja na prošlost, već i naglašava važnost rudarstva u oblikovanju identiteta Labina kao grada.

Povijest Labina

Narodni muzej Labin također istražuje širu povijest Labina kroz različite aspekte života u ovom gradu. Posjetitelji mogu saznati više o bitci Labinskih uskoka, legendarnom Zakonu o kotlu i drugim ključnim događajima koji su oblikovali regiju. Interaktivne karte i glazbene snimke tradicionalnih istarskih instrumenata dodatno obogaćuju iskustvo posjetitelja. Omogućuju dublje razumijevanje lokalne kulture i tradicije.

Prvi električni brzinomjer

Jedna od istaknutih osoba muzeja je Josip Belušić, fizičar i matematičar rodom iz okolice Labina. Godine 1888. Belušić je konstruirao prvi električni brzinomjer, čiji je izum napravio revoluciju u modernom prometu. Priča o Belušiću dodatno obogaćuje muzejsku zbirku. Ističe važnost Labina u povijesti znanosti i tehnologije.

Posjet Narodnom muzeju Labin pruža nezaboravno putovanje kroz vrijeme i prostor, otkrivajući bogatstvo i raznolikost lokalne povijesti. Želite li aktivno provesti dan u Istri, pogledajte naš blog: https://www.mayren.hr/hr/zabava-za-djecu/